Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony előtt

article preview

Még így karácsony előtt álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg , hogy 2019. december 31-ét követően milyen adóváltozásokra számíthatunk

 • A legfontosabb talán, hogy gyakorlatilag szinte minden, belföldi adóalany között ügyletről online módon adatot kell szolgáltatni, függetlenül attól, hogy az áfa tartalom a 100.000 Ft-ot elérte-e, avagy nem. Ebből már értelemszerűen következik az is, hogy minden számlán a vevő adószámát fel kell tüntetni.
 • Legkésőbb a teljesítést követő 8 napon belül kötelező kiállítani a számlát a partner felé! (Eddig ez a határidő 15 nap volt.)
 • Bővülnek azok a lehetőségek, amelyeknél utólag is meg lehet tenni bizonyos bejelentéseket abban az esetben, ha ez nem befolyásolja az adófizetési kötelezettséget, még néhány közösségi művelet esetén is. (Például, ha egy ingatlan bérbeadással foglalkozó cég elfelejt adókötelezettséget választani a tevékenységére, holott minden számláját áfásan állítja ki, akkor utólag is bejelentheti ezt a választását mindaddig, amíg nem indít ellenőrzést a NAV a cégnél.)
 • 2020. január 1-től megszűnik az EVA, 2020. január 15-ig nyilatkozni kell, hogy milyen adózás szerint kíván adózni. Nyilatkozat hiányában besorolják a rá irányadó, általános szabály szerint.
 • 2019. december 31-ét követő jövedelem megszerzésekor a négy- vagy többgyermekes anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez a kedvezmény adóalap-kedvezmény, a nem önálló tevékenységből származó jövedelem (ide nem értve a végkielégítés törvényben előírt mértékét meghaladó összegét), továbbá bizonyos önálló tevékenységből származó jövedelemtípusok tekintetében érvényesíthető, és azokkal egyenlő mértékű.
 • Minden dolgozó nyugdíjasra (nem csak munkaviszonyosokra) kiterjesztik a járulékmentességet 2020.07.01-től, csak személyi jövedelemadó levonás marad, ami 15%.
 • Egyetlen járulék lesz, amelynek a (régi)-új neve: Társadalombiztosítási járulék. Mértéke: 18,5%. Összevonják a Nyugdíjjárulékot (10%) és az Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot( 4% + 3% + 1,5%). Itt csökkenés nem lesz, csak a “két” járulékot összevonják egybe. Az egészre igénybe lehet venni a gyermekek után járó családi kedvezményt.
 • Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.710 forintra (napi 257 forint) növekszik.
 • Aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől. Az a tartozás számít bele a háromhavi elmaradásba, amelyik 2020. július 1. után keletkezik.
 • Az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot 2020. július 1-től a minimálbér összege után kell fizetni. Eddig egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozói jogviszonyban emelt alap után kellett fizetni az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot, azaz a minimálbér vagy garantált bérminimum 150 %-a után kellett megfizetni a 8,5%-ot, ezt eltörlik, nem kell majd felemelni az alapot.
 • A kata adózók életében nem lesz lényeges változás.

Tehát 2020-ban sem fogunk unatkozni azonban még előtte kicsit karácsonyozunk! smiley

Egyelőre igyekszünk mi is kipihenni az idei évi munkát, hogy jövőre még nagyobb lendülettel kezdhessünk neki újra.

Mindenkinek Békés, Boldog Ünnepeket kívánunk!

 
 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2020 >>