Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Katásnak kell-e könyvelő?

article preview

Az egyik legnépszerűbb vállalkozási forma a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója).

2013 óta népszerűsége töretlen, hiszen egyszerűbb és költséghatékonyabb adózási forma társainál.

Egyszerűségéből adódóan sokakban felmerült a gondolat, hogy KATÁS VÁLLALKOZÓNAK NEM IS KELL KÖNYVELŐ.

Nézzük meg valóban így van-e:

  • Már az alakulás pillanatában értenie kell legalább minimális szinten a számítógéphez és elektronikus igényléshez valamint nem árt tisztában lenni bizonyos adózási fogalmakkal is. Nem árt pontosan ismerni a következő kifejezéseket: székhely, telephely, főtevékenység. Áfa változatok: alanyi áfa mentes vagy általános szabályok szerinti, pénzforgalmi elszámolás. Továbbá: átalányadózás, főállású kisadózó, magasabb összegű tételes adó és még sok egyéb kérdés.
  • Ha már az alakuláson túl van és megkapta az érvényes adószámát, akkor azzal is tisztában kell lennie, hogy hány napon belül és hogyan kell bejelentkeznie a hatóságokhoz (NAV, önkormányzat,kamara, OEP). Ismerni kell, hogy milyen határidővel és milyen kötelezettségei vannak. Felmerül a kérdés, hogy vajon tudja-e azt, hogy kell-e vállalkozói bankszámlát nyitnia?
  • Ugye tisztában van vele a vállalkozó, hogy milyen bizonylati rend vonatkozik rá? Miként kell nyilvántartást vezetnie és milyen adatokkal? Hogy milyen számlatömböt vásároljon és mik a számla kötelező tartalmi elemei? Ugye azt is tudja, hogy milyen bejelentési kötelezettsége van akkor, ha számlázó programot használ? Persze nem feledkezhetünk el a Szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásáról sem. Tudnia kell, hogy pénztárgép köteles –e a tevékenysége?

Bizonyára, aki egyedül indul neki a vállalkozásnak az a fentiekkel mind tisztában van, és nyugodt, hogy minden rendben van, mert több helyen is olvashatta a neten, hogy: “KATÁSNAK NEM KELL KÖNYVELŐ”

  • Akkor kezdheti is a tevékenységét. Lehet azon fáradozni, hogy ki tudja termelni a közterheket, a saját esetleg alkalmazottai bérét. Apropó alkalmazott. Ugye ismeri kellőképpen a Munka törvénykönyvét, a TB jogszabályokat, a be és kijelentésre vonatkozó szabályokat és a lehetséges jogviszonyok formáit, jellemzőit? IGEN? – akkor bátran alkalmazhat munkavállalót, mert el tudja végezni a számfejtést. El tudja készíteni a havi járulékbevallásokat,  és határidőben továbbítani tud mindent az adóhatóság felé.
  • Ha a vállalkozása alatt felmerülnek speciális esetek, mint például közösségen belüli ügyletek, táppénzigénylés, hiteligényléshez jövedelemigazolás kiállítása, cégautó vagy cégtelefon használat akkor pontosan tudja, hogy mi a teendő? Tudja, hogyan kell eljárni, kell-e bevallást beadni és keletkezik-e fizetési kötelezettsége?
  • Tudja, hogy évente értékhatárt kell figyelni, és adott esetben különadót kell fizetni? Tudja, hogy miként kell bizonyítani, hogy nem áll fenn színlelt munkaszerződés Ön és a megrendelője között? Tudja, hogy 1 millió forint feletti ügyletekről részletes adatszolgáltatást kell benyújtani? Tudja, hogy nem lehet 100.000,- forintot meghaladó köztartozása? Ismeri ÖN a KATA bevallást és a határidejét?
  • Tisztában van vele, hogyan eszközölhet szüneteltetést és az  meddig tarthat? Netán tudja, hogy mi a teendő a vállalkozása megszüntetésekor?

Bizonyára adódnak olyan vállalkozók, akik a fenti kérdésekkel tisztában vannak, tapasztalattal bírnak és könyvelő segítsége nélkül végzik a munkájukat. Azonban az igazság az, hogy 10-ből legalább 9 ügyfélnek szüksége van könyvelői segítségre.

Szükség van egy személyre, aki vezeti a nyilvántartásokat, figyelmeztet a változásokra, buktatókra és mindig minden helyzetben megkeresi az ügyfele számára a legkedvezőbb megoldást. Mindenkinek a saját döntése, hogy egyedül vág-e neki ennek az útnak vagy szakember segítségét kéri,  egy azonban biztos: a NAV ellenőrök nem fogadják el ezt a választ: „ de hiszen a KATÁSNAK NEM KELL KÖNYVELŐ”.

 

 
 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2020 >>