Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Melyik vállalkozási formát válasszam?

article preview

Egy jó ötlet gyökeresen megváltoztathatja bárki életét, hiszen a megvalósításhoz szükséges vállalkozás alapítása mindenki számára adott és elérhető.

Vállalkozás indítása azonban sok mérlegelést kíván.

Először is el kell dönteni, hogy az ötletét milyen vállalkozási formában szeretné megvalósítani. Több lehetőség is elérhető, azonban mindegyiknek megvan a maga előnye, illetve hátránya.

Az sem mindegy, hogy az adott tevékenységet alkalomszerűen, vagy állandóan szeretné végezni.

Talán a legegyszerűbb út, ha egyéni vállalkozást indít, hiszen itt nincs szükség kötelező kezdőtőkére azonban itt jobban oda kell figyelnie adózási kötelezettségeire.

Amennyiben, többedmagával szeretne vállalkozni, úgy a cégalapítás is számos módon történhet. Az egyik legegyszerűbb társas vállalkozási forma a BT.  Alapításánál nincs minimális szintje a törzstőkének, akár pár ezer forint is lehet, viszont legalább két tagra van szükség, és ebből az egyiknek beltagnak kell lennie, aki azonban teljes vagyonával felel a vállalkozásért, így, ha nincs teljesen tisztában a teendőkkel ismételten nagyon fontos a szakember segítsége.

Ha a várható jövedelme nem fogja meghaladni a 12 millió Ft-ot, mindenképp az első két lehetőséget (egyéni vállalkozás és BT) érdemes választani, hiszen a KATA adózási mód sokkal egyszerűbb és kedvezőbb az induló vállalkozóknak. A BT-től biztonságosabb a KFT, de ezt csak akkor érdemes alapítani, ha biztos benne, hogy nagyobb forgalommal fog működni, hiszen a törzstőke ebben az esetben 3 millió Ft.

A részvénytársaság, mely lehet zárt vagy nyílt, (ZRT, NYRT.) esetén pedig még nagyobb a kezdőtőke (5 és 20 millió Ft) így ez a vállalkozási forma a már befutott cégek további fejlődésének a kulcseszköze lehet.

 A megfelelő forma kiválasztása tehát sok mindentől függ.

Mindemellett minden cégvezetőnek szüksége van egy jó könyvelőre, akihez bizalommal fordulhat és segíti őt vállalkozói életében. 

 
 Archívum

Naptár
<< Július / 2020 >>