Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikulás

article preview

„Mikulás, Mikulás kedves Mikulás,
Gyere már, gyere már minden gyerek vár…”

 

Eljött a péntek, amikor a munkahelyeken, bevásárlóközpontokban és még számtalan helyen megjelenik a Mikulás, hogy ajándékokat osszon szét. Ezek az ajándékok azonban adókötelesek.

Az ajándékozással kapcsolatban akkor keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató által a dolgozók gyermekeinek, vagy egy önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen átadott ajándékcsomagok csekély értékű ajándéknak, juttatásnak minősülnek, amelyek egyes meghatározott juttatás jogcímén válnak adókötelessé.

Csekély értékű juttatást a munkáltató, kifizető évente egyszer adhat ugyanannak a magánszemélynek a minimálbér 10 százalékáig (2019-ben 14 900 forintig). A juttatásról nyilvántartást kell vezetni.

Az üzletközpontokban a Mikulás által átadott ajándékok adóköteles üzletpolitikai juttatásnak tekinthetők, amik szintén egyes meghatározott juttatás jogcímén adókötelesek. Az után járó közterheket a „szponzoráló" munkáltatónak, kifizetőnek kell bevallania és megfizetnie.

Az adó alapja mindkét fenti esetben a juttatás (például az ajándékcsomag) értékének 1,18 szorosa, amit 15 % szja és 17,5 % szocho terhel, ezek összesen a juttatás értékének 38,35 százalékát jelentik.

A közterheket a juttatás hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetni és bevallani.

 

Forrás: Nav.gov.hu

 
 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2020 >>