Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthon melege: konvektor csere

article preview

Május 22-én 10 órakor kezdődött a pályázatok benyújtása az Otthon Melege program földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogramjára.

Változatlan feltételekkel, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be, ügyfélkapus azonosítást követően augusztus 30-ig.

A kétmilliárd forint keretösszegű alprogramban a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, akár 750 ezer forint is lehet.

A pályázatbenyújtó felület a https://konvektor2019.nfsi.hu linken érhető el. Az elektronikus pályázati rendszerrel, a pályázatkezeléssel kapcsolatos kérdésekben a pályázatkezelő NFSI Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán kérhető segítség.

 

Fontos, hogy alaposan tanulmányozzuk át a dokumentumokat!!!

A feltételek között ugyanis akadnak csapdák, de olyan előírások is, amelyekre jobb már előre felkészülni:

-  A támogatásból kizárják azokat, akiknek 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása van (akkor nincs gond, ha az adóhatóság már adott fizetési halasztást, vagy engedélyezte a részletfizetést). Nem nyújtható be olyan házra vagy akár társasházi lakásra támogatási igény, amelyet céges székhelyként vagy telephelykén jelentettek be. 

-  A kizárások között érdemes még megemlíteni, hogy akik 2017-ben nyertek az ugyanilyen pályázaton, azok most nem folyamodhatnak pénzért. Ugyanarra a lakásra pedig csak egy pályázat nyújtható be.

Az idei újdonság, hogy az önkormányzati bérlakásban élők is kaphatnak pénzt, de közülük csak az, aki a lakcímkártyája alapján a megvalósítás helyszínét legalább tartózkodási helyként a pályázat benyújtásának napján már bejelentette. A bérleti szerződésre nem kíváncsiak.

Nagyon fontos az ütemezés

Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a két évvel ezelőtti pályázathoz hasonlóan a támogatás csak utólag jár, vagyis minden költséget saját zsebből kell kifizetni. A beruházás a pályázat benyújtását követően (előtte semmiképp ne fogjon senki hozzá!) csak saját felelősségre kezdhető meg. A pályázatkezelő egyenesen azt javasolja, hogy ha valaki nagyon rászorul a pénzre, akkor a konvektor cserét csak a „miniszteri támogató döntést és a Támogatói Okirat kézhezvételét” követően kezdje meg.

Meglepetések ugyanis bárkit érhetnek. A pályázat kiírója dönthet csökkentett összegű támogatásról, vagy tartaléklistára helyezésről is. A folyamodókat viszont többféle határidő is köti. A megvalósítást a pénz odaítélést követően 6 hónapon belül meg kell kezdeni (ellenkező esetben a támogatást visszavonhatják). A kedvezően elbírált igénylő a vissza nem térítendő támogatás folyósítását a beruházás befejezését követő 90 napon belül köteles elektronikus úton kezdeményezni. Ekkor meg kell küldeni az elszámoláshoz szükséges összes dokumentumot is.

Elszámolható költségnek minősülnek az új kéménybe kötendő gázkonvektorok kéményépítésével, átalakításával, korszerűsítésével kapcsolatos anyag, munka, illetve szakértői költségek is, de persze csak akkor, ha a gázfűtőket is cserélik. Ahol korábban nem gázkonvektorral fűtöttek, ott nem igényelhető a támogatás (tehát például az elektromos fűtés gázra átállítása így nem valósítható meg).


A támogatást csak „A” energetikai osztályba tartozó berendezésekre lehet megkapni, de szakértők szerint egy jó cserével akár havi 10 ezer forintot is lehet spórolni a fűtésszámlán.

 
 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2020 >>