Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Számlázás

article preview

A számlázás szabályainak elsajátítása egy kezdő vállalkozás alapvető és elsődleges feladata.

Minden áfa alany köteles számlát kiállítani a termék értékesítése vagy szolgáltatás nyújtása után. Ebbe a körbe nemcsak azok a vállalkozások tartoznak, akik a számlájukon ténylegesen tüntetnek fel áfát, hanem azok is, akik áfa mentességet választottak. Igaz vannak olyan esetek, amikor elegendő nyugtát adni. Most maradjunk a számlaadási kötelezettségnél.

Eladott termék vagy teljesített szolgáltatás esetén:

-           ha a vevő készpénzben fizet, akkor a számlaadás szabályai szerint azonnal ki kell állítani részére a számlát.

-          ha a vevő átutalással utólag fizet, akkor a számla kibocsátására van 15 nap (a teljesítéstől kell számolni).

2018. július 1.-től elindult az online számlázás. Minden olyan kiállított számla esetében, amely 100.000 Ft-nál magasabb összegű áthárított áfát tartalmaz online adatszolgáltatási kötelezettség lép érvénybe a NAV felé. Fontos, hogy csak a belföldi adózók közötti ügyletekről szükséges az online adatszolgáltatás. A befogadott számlákról azonban továbbra is az áfa bevallásban kell teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A kézzel kiállított számlák esetében a számla kiállítását követő 5 naptári napon belül kell rögzíteni a számla adatait egy erre a célra létrehozott weboldalon. Ha a kézzel kiállított számla 500.000 Ft-ot meghaladó összegű áfát tartalmaz, akkor a számla kibocsátást követő napig teljesíteni kell az adatszolgáltatást.

Ajánlatott a kézi számlázásról egy program használatára áttérni, amivel megspórolható az adminisztratív munka és biztosan nem marad el egyetlen számla bejelentése sem!

Az online számla adatszolgáltatáshoz szükséges egy regisztráció elvégzése a NAV online felületén.

Az adózónak, az adózó törvényes képviselőjének vagy állandó meghatalmazottjának a saját ügyfélkapujával kell végrehajtania a regisztrációt.  

A belföldön letelepedett adóalany által kibocsátott, legalább 100.000 forint áthárított adót tartalmazó számlája nem felel meg az Áfa törvény előírásainak, ennek megfelelően például adólevonásra sem jogosít, ha azon nem szerepel a belföldön nyilvántartásba vett adóalany partner adószáma.

Figyeljünk: mind az általunk kiállított, mind a befogadott számlák helyességére!

 

 
 Archívum

Naptár
<< Július / 2020 >>