Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanévkezdési támogatás

article preview

Közeleg a tanévkezdés. De vajon hogyan tudják támogatni a munkáltatók a szülőket?

 

Bár a korábban iskolakezdési támogatásként adott juttatás az idén jövedelemként adózik, az adótörvényben vannak kedvező adózású lehetőségek, melyekkel támogatni lehet az iskolás gyermekkel rendelkező szülőket.

A tanévkezdési támogatás adható például pénzben vagy utalvány formájában is.

A tanévkezdési támogatás csekély értékű ajándékként is juttatható, személyenként a minimálbér 10 százalékáig (14.900 Ft), mely után a munkáltatónak a juttatás szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék szja és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik.

Csekély értékű ajándékként biztosítható a tanévkezdési támogatás például termékre beváltható utalvány formájában vagy oly módon, hogy ezen összeghatárig a munkáltató a nevére szóló számla ellenében a munkavállaló vásárlásai értékét megtéríti. Csekély értékű ajándék pénz formájában nem adható.

Csekély értékű ajándékként tanévkezdési támogatás nem csak munkavállalónak, hanem közvetlenül a munkavállaló gyermekeinek is juttatható. Ebben az esetben a juttatásban részesülő személynek a gyerek tekinthető, így gyerekenként 14.900 Ft összeghatárig adható a tanévkezdési támogatás.

Nem esik el a szülő az iskolakezdési támogatástól, ha a munkáltató arányosan megemeli a munkavállaló bérét, vagy egyszeri pénzbeli "bónuszt" épít be a juttatási rendszerébe. Ilyen esetben a nettó juttatás a csekély értékű ajándék összegét is meghaladhatja.

Lehetőség van arra is, hogy a közhasznú egyesület, alapítvány, közalapítvány, annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban tanévkezdési támogatást juttasson az iskoláskorú gyermekek szüleinek. Azonos feltételekkel adhat támogatást a szakszervezet is. Amennyiben az előzőekben felsorolt szervezetek nem pénzben adott juttatás formájában biztosítják a tanévkezdési támogatást, akkor a juttatás értéke összeghatártól függetlenül adómentes. Pénzben történő támogatás esetén adómentesen, a minimálbér 50 százalékáig (2019-ben 74 500 Ft) nyújtható támogatás.

 

A módszerek különbözőségéből adódóan azonban a munkáltató eltérő közterhekkel, illetve adminisztrációs-bérszámfejtési feladatokkal szembesülhet. Ezek előzetes áttekintésével könnyen eldönthető, hogy melyik változat kínálja a legköltséghatékonyabb megoldást, és a legkisebb adminisztrációs ráfordítást.

 

 

 
 Archívum

Naptár
<< Július / 2020 >>