Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tevékenység szüneteltetése

article preview

Egy vállalkozóval bármikor előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva szüneteltetnie kell a tevékenységét.

Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. A szünetelés bejelentésére a Webes Ügysegéden keresztül van lehetőség.

A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap. Ez azt jelenti, hogy a bejelentést követő naptól már nem jogosult az egyéni vállalkozó számlát kiállítani és nem végezheti tevékenységét.

Nagyon fontos, hogy a szünetelés bejelentését követően, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat.

Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit azonban a szünetelés ideje alatt is teljesítenie kell. 

A főfoglalkozású egyéni vállalkozó a szüneteltetés kezdőnapjától – amennyiben nem rendelkezik máshol biztosítási jogviszonnyal – az állami adóhatóság részére egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni.

Az egyéni vállalkozó szüneteltetett vállalkozói tevékenységét bármikor tovább folytathatja a tevékenység folytatására vonatkozó bejelentésével, melyet szintén megtehet a Webes Ügysegéden keresztül.

A tevékenység folytatására irányuló bejelentésben az egyéni vállalkozónak nyilatkoznia kell arról, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására előírt feltételeknek továbbra is megfelel. A tevékenység folytatásának kezdő napja ez esetben is a bejelentést követő nap lesz.

Ha az egyéni vállalkozó rendelkezik egyéni vállalkozói igazolvánnyal akkor azt le kell adnia a kormányhivatalnál vagy okmányirodánál.

Fontos, hogy amennyiben a szünetelés kezdő napját követő két éven belül az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását vagy megszüntetését nem jelentette be, a szünetelés kezdőnapját követő két év elteltét követő napon törlésre kerül az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

A könyvelő  segít a szüneteltetés elintézésében, majd a szünetelés befejezésekor elintézi a tevékenység újbóli működéséhez szükséges adat- és változás bejelentéseket.

 

 
 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2020 >>